Een bezoek aan Zutphen

Zutphen, aan de Berkel en de IJssel, is een van de oudste steden van Nederland. De stad kreeg stadsrechten aan het einde van de twaalfde eeuw en trad toe tot de Hanze. Het Wapen van Zutphen draagt nog altijd de symbolen van een Hanzestad.

De stad kent een rijke geschiedenis, waarvan je vele sporen in het centrum kunt vinden. Kerken, delen van vestingwerken, statige pakhuizen en koopmanshuizen zijn nog steeds te bewonderen. Deze fraaie architectuur vormt het decor voor een aantrekkelijke mix van winkels, horeca, evenementen en cultuur. Breng een bezoek aan de unieke winkels en speciaalzaken en rust tussendoor uit bij een van de vele lunchrooms, restaurants en café. Je bent ook van harte welkom in de galeries en werkplaatsen die je overal in de stad ziet.

Kunst en cultuur vind je bijvoorbeeld in museum Boer Kip, het Bakkerijmuseum bij de Warkense Molen en in de diverse galeries. Blijf je liever in de buitenlucht? Geniet dan van het IJsselfront. Uitrusten kan in de restaurants, op een van de vele terrasjes, in de bioscoop en het filmhuis.

In de eeuwenoude Hanzestad Zutphen is veel te zien en te doen. Kunst en cultuur vind je bijvoorbeeld in museum Boer Kip, het Bakkerijmuseum bij de Warkense Molen en diverse galeries. Blijf je liever in de buitenlucht? Geniet dan van het IJsselfront, de Berkel (ook te beleven per kano) of recreatieplas Bronsbergenmeer. Of maak een ballonvaart boven de stad. Uitrusten kan in de restaurants, op een van de vele terrasjes, in de bioscoop en het filmhuis.

De geschiedenis van Zutphen bestrijkt meer dan 1700 jaar. In die tijd is Zutphen uitgegroeid van een Germaanse nederzetting via een belangrijk machtscentrum rond 1000 en een succesvolle handelsstad rond 1300 tot een middelgrote stad anno nu. De stad kreeg stadsrechten aan het einde van de twaalfde eeuw en trad toe tot de Hanze. Het Wapen van Zutphen draagt nog altijd de symbolen van een Hanzestad.

In 2005 is de voormalige naastgelegen gemeente Warnsveld gefuseerd met Zutphen.

Zutphen foto
Zutphen zwart en wit
Scroll naar top